Kira Davaları
Kira davaları, en sık görülen gayrimenkul davaları arasındadır. Kira davaları için hem mal sahipleri hem de kiracılar dava talebinde bulunabilir. Kira davaları için türler ise:
- Kira bedellerinin belirlenmesi için; taşınmazın sahibi ya da kiracı dava açabilir. Kira bedellerinin belirlenememesi gibi durumlarda, kira sözleşmesinde taraflar arasında kira bedelleri ve artış oranları belirlenmektedir. Şayet sözleşmede yazılan artışın uygulanmadığı ve kiracının aleyhine bir kira artışı söz konusu ise kiracı Sulh Hukuk Mahkemesine usulüne uygun olarak bir avukat desteği ile hazırlanmış dilekçeyi vererek dava açabilir.
- Tahliye davaları ise; taşınmaz sahibi tarafından açılan bir davadır. Kira sözleşmelerinde bulunan kira bedellerinin geç verilmesi ya da verilmemesi durumlarında tahliye davaları açılmaktadır. Tahliye davaları, Borç Kanunu kapsamında 6570 sayılı olan gayrimenkul kiralama hakkındaki kanunlar tarafından düzenlenmektedir.
Tahliye Davası Nedir?
Kiracıların tahliye edilmesi için açılan kira davalarından biri de tahliye davalarıdır. Tahliye davaları çeşitli durumlarla açılabilmektedir. Bunlar ise:
- Taşınmaz sahibinin mülke olan ihtiyacı nedeni ile tahliye talebi yapılabilir.
- Bir kira yılı içinde iki haklı ihtar sebepleri ile tahliye davası açılabilir.
- Tekrar inşa ya da esaslı onarım nedenleri ile tahliye için dava açılabilir.
- Özensiz kullanma ve kiralanana zarar verme, komşuları rahatsız etme gibi durumlarda da fesih ve tahliye talep edilebilmektedir.
- Kiralananın amaç dışında kullanılması gibi sebeplerle fesih ve tahliye yapılabilir.
- Fuzuli işgal sebebi ile tahliye talep edilebilir.
- Kira sözleşmesine aykırılık sebepleri ile evin boşaltılması için tahliye davası açılabilir.
Taşınmaz sahibinin ve kiracının özel durumlarına göre farklı kira davaları açılabilir. Tahliye kararları aracılığı ile kiracının evi boşaltması kararı verilmektedir. Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanmış olan belgelerde belirtilmiş tarihlerde tahliye gerçekleşmediği durumlarda 1 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine tahliye davası için başvurulabilir.
Bu davalarda mutlaka alanında uzman bir avukat ile çalışmak davanın daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacak ve daha sağlıklı sonuçlar alınmasına destek olacaktır.
Taşınmazın Yeniden İnşaatı ve Büyük Onarımı ile Kiracının Tahliyesi
Konut ya da iş yerlerinin metruk durumda olması ve tekrar yapılması söz konusu olduğunda, ev sahipleri kira sözleşmesinin süresinin bitmesi ardından 1 ay içerisinde kira davaları türlerinden olan tahliye davasını açabilir.
Bu gibi durumlarda kiracının mülk içinde yaşamasının mümkün olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kiracının eşinin kiralanmış olan yerdeki belediye sınırları içerisinde farklı bir konutu bulunuyorsa, kiracıyı tahliye edebilir. Ev sahipleri bu duruma dayanarak, kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay içerisinde tahliye davası için başvurabilir. Diğer bir tahliye nedeni ise fuzuli işgal olmaktadır.
Kiracı, ev sahibinin haberi ve bilgisi olmadan kiraladığı konutları ya da işyerini farklı birine devredebilir ya da kiraya verebilir. Bu gibi durumlarda ev sahibinin tahliye davası açması mümkündür.
Kira davaları ile ilgili daha fazlası için iletişim sayfamızdan ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.
Burgaç Hukuk Bürosu
Global Çözümler: Üstün Gizlilik Prensibi…
Leave A Comment