Aile Hukuku
Aileye ilişkin tüm konularla ilgilenen bir hukuk birimi olan aile hukuku, Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenmiştir.
Boşanma sebepleri ne olursa olsun, bundan dolayı dava Aile Mahkemeleri kapsamında görülmektedir. Eğer Aile Mahkemesi ikamet edilen alanda yoksa, Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde boşanma ve ayrılık davaları görülebilir. Boşanma gerekçeleri de Türk Medeni Kanunu kapsamına göre düzenlenmiştir.
Medeni Hukuk kapsamında yer alan aile hukuku; nişanlanma, evlenme, boşanma, mal paylaşımı, aile konutları, evlat edinme, nafaka, velayet, kayyımlık, yardım nafakası gibi tüm aile ilişkileri konularını kapsamaktadır.
Bu hukuk disiplini, kadın hakları ve çocukları hakları konusundan bağımsızdır. Bu alanlar başlı başına farklı bir inceleme alanı oluştursa da, bu disiplin içerisinde de değerlendirilmektedir.
Aile Hukuku Nedir?
Bu hukuk disiplini, “evlilik hukuku” olarak tanımlanabilir. Nişanlanma, evlilik, boşanma ve çocuk velayetleri gibi tüm alanlarda meydana gelebilecek anlaşmazlıklar ve aile sorunlarını ele almaktadır.
Eşlerin birbiri ile olan uzaklıkları ya da çocuk ve kadın hakları da aile hukuku kapsamında koruma altına alınmaktadır. Vesayet konularının yanı sıra hüküm verme yetkisi de bulunmaktadır.
Türk Medeni kanunu ile düzenlenmiş olan yasal hükümler, bu hukuk türünün temelini oluşturmaktadır.
Toplum içindeki düzenin korunmasını sağlayan ve aile birliğinin güvenli ve huzurlu şekilde muhafaza edilmesini sağlayan aile hukuku alanı, çok özel ve değerlidir.
Aile Hukuku Neden Önemli?
Bu disiplin, evlilikte her iki tarafı da koruyan, en önemli hukuk dallarından biridir. Aile içinde meydana gelen sorunların hukuksal açıdan çözülmesi için devreye giren bir sistemdir. Medeni Hukuk kapsamında ele alınan bu problemler, aile hukuku tarafından çözülmektedir.
Bu disiplin; nişanlanma, evlilik, boşanma, mal edinme, evlat edinme, velayet, yardım nafakası, vesayet gibi konularda tüm süreci ve kuralları belirleyen yasalara sahiptir.
Yalnızca evlilik değil, nişanlanma ya da evlilik dışı ortak yaşam, evlilik dışı çocuk gibi konuları da ele almaktadır. Dünyaya gelen çocuklar, evlilik dışı olsa bile eşit haklara sahip olarak doğar.
Bu disiplin kapsamında incelenen diğer konular ise; aile içi şiddet, çocuk kaçırma, evlat edinme ya da suni döllenme ile çocuk sahibi olma, taşıyıcı annelik, çocuk istismarları, çocuk hakları da incelenir.
Ancak bu konular oldukça geniş olduğu için bazı durumlarda farklı hukuk birimlerine de taşınabilmektedir. Aile hukuku, bir aile içinde yaşayan kişilerin başta güvenli yaşama olmak üzere tüm haklarını koruyan ve mağduriyeti engelleyen bir alandır. Huzur ortamı ve güvenlik sağlayan bu disiplin, Türk toplumu için oldukça önem teşkil eder.
Burgaç Hukuk Bürosu
Global Çözümler: Üstün Gizlilik Prensibi…